Tätortssafarie – Jönköpings Län!

Tätorter i Jönköpings län

Bandy–en sägen!

När det gäller sägner och berättelser så hamnar man oftast på landsbygden och i mindre samhällen för att få en geografisk punkt för berättelsen i fråga. I städerna blir historierna nog lite mera anonyma. Vissa säger går igen i olika skepnader men är i grunden lika, runt om i landet.

När det gäller Vetlanda så är det inte svårt att hitta en och annan bra historia, men man får då lämna själva tätorten och ta sig till någon småort eller ut på landet. Fast, det ska sägas att nog finns det säkert en och annan spökhistoria eller liknande inne i från Vetlanda stad också.

2008-07-13 2008-07-13 001 272 (640x480)

Jag fastnade för sägnen om Kettilsåsen. Just kanske för att den är så vanligt förekommande i olika skepnader och kanske just för att vi har samma historia hemma i Kolmården. Och nog fanns det bättre historier, men dessa var för geografiskt avvikande när man vill hålla sig till Vetlanda. Annars så kan jag rekommendera att leta reda på sägnen om Svarta Anna och kyrkklockorna. Det är en ruggig historia med både blod, våld och misär.

Uppe på Kettilsåsen, som är 290 meter högt bor jätten Kettil Runske. han bor i ett slott som numera är förstelnat. Jag har dock inte kommit fram till vad som gjorde att det blev förstelnat, men det brukar röra sig om att lura i jättar något ätbart som sedan får den store varelsen att bli hård i magen eller på annat sätt bli sittande så att det börjar växa ogräs på den. Ibland bakas det bröd, som sedan är så ojäst att det helt enkelt jäser sönder jätten.
Hur som helst så tillhörde han den typen av jättar som retar sig på kyrkklockorna. Han, likts sina kollegor börjar då att kasta sten mot kyrkan. En, eller flera av stenarna hamnar lite snett. På så vis uppstår det som folk idag skulle kalla för ett flyttblock.

2008-07-13 2008-07-13 001 265 (640x480)

I övrigt, när det gäller mitt besök i Vetlanda så var det alldeles för kort för att få en bra bild, en bra uppfattning om dess förträfflighet eller motsats till detta. Bandy och Speedway är väl annars det man mest kommer i kontakt med via media. Bandy är ju också lite som en sägen. Det sägs att det blev mål men ingen har egentligen sett det då bollen inte går att se.

Annonser

07 september 2012 - Posted by | Uncategorized

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: